budak nak muntah ape yer dalam benda nie...???

Friday, 8 July 2011

BIASALAH TU...


Perkembangan semasa menunjukkan, muslim sewajibnya memutarkan akal dan segala anggota badan dalam menegakkan kalimah Allah, tiada lagi masa untuk berfoya dan hanyut bersama tarian dunia. Tambahan lagi bila bergelar seorang pemimpin, masa semakin singkat, tanggungjawab dan amanah semakin meningkat.

Perlu diingatkan badan, akal dan segala ya
ng ada pada kita adalah pinjaman semata-mata. Dan pinjaman ini perlu dilangsaikan dengan menggerakan akal, anggota dan segalanya untuk menegakkan kalimah Allah. Badan akan letih, akal akan tepu, kaki semakin berat melangkah kerana melangkah berbatu-batu untuk tegakkan kalimah Allah, namun inilah yang perlu dibayar agar pinjaman yang kita buat dapat di
jelaskan dalam masa yang kita sendiri tidak tahu bila akan berakhir.


Sesekali akan terasa minda dihimpit-himpit dan sesekala terasa badan dilenyek-lenyek dek kerana mahu menjelaskan bayaran yang masih banyak yang tertunggak. Apabila selesai satu kerja kepuasan itu hadir ditambah pula dengan keikhlasan hanya untuk Allah..., keletihan, kekecewaan, kekusutan akhirnya bertukar kepada kecerian, kerahmatan dan kebahagian, bukan di dunia sahaja tapi di akhirat sana. Belum puas meraikan kebahagian, kekusutan datang bertubi-tubi umpama tembakan apache, dalam kekusutan itulah pada akhirnya menguraikan ketenangan yang abadi.


Nak rehat-rehat dunia bukan tempatnya, kena berletih, berpeluh, berdarah, dan bermati kerana inilah sifat dunia yang mesti didalami dan dikuasai, memandu satu kapal bukan semudah memakan kuaci, minda terpaksa focus, kakitangan perlu serentak bergerak, mata wajib melihat, dan semua sel-sel dalaman tertumpu pada kapal yang di pandu itu. Bukan senang... tersilap langkah, iceberg dan karam  menjadi sasaran, terlepaslah tujuan akhirnya mati tiada kuburan.

Kena kuat dan inovatif, sementara masa yang ada untuk berkuasa, gunakan kuasa ini semaksimum mungkin sebelum ditarik Tuhan, buat apa yang perlu untuk lahirkan modal insan yang muttaqin serta mendapat keredhaan Allah Taala.

Seorang penyair jahiliyyah Al-Afwah Al-Audi ada mekafazkan bait syairnya yang berbunyi :

Manusia itu dalam keadaan kacau jika tiada orang- orang mulia di antara mereka
Dan mereka tidak mulia jika orang- orang yang bodohnya berkuasa.

No comments:

Post a Comment